maanantai 5. lokakuuta 2015

Yritys Hyvä ja kuppikakut

Tässä ajassa huudetaan luovuuden, rohkeiden villien ideoiden ja uudelleennäkemisen taitojen perään. Samalla suomalaista koulua kritisoidaan siitä, ettei tällaisten taitojen harjoittamiseen ole kouluopetuksessa tilaa. Yritys Hyvä -kilpailuun tulleet lasten ja nuorten tuotokset osoittavat omalta osaltaan tämän kouluun kohdistuneen kritiikin vääräksi. Vuosi toisensa jälkeen saamme arvioitavaksi kilpailutöitä, joissa todella on sijaa luovuudelle, uusille ideoille ja uudelleennäkemiselle. Tällaiset työt vaativat syntyäkseen myös luovuudella pakatun opettajan tai ohjaajan.

Parasta kilpailussa on ehdottomasti lapsille ja nuorille avautuva mahdollisuus omaehtoiseen yrittämiseen. Yrittäjyys voi näyttäytyä heille myös valtavirrasta poikkeavana. Pari vuotta sitten tyttökolmikon ”Runo lahjaksi” -projektissa haluttiin piristää lähiyhteisöä kuppikakuilla ja runoilla. Iloisen mielen saivat niin koulun opettajat, lähikaupan yrittäjä kuin seurakuntapastorikin. Nuoret tulkitsivat ja toteuttivat yhteiskunnallista yrittäjyyttä hauskalla, yllättävällä tavalla.    

Yritys Hyvä starttasi jälleen 5.9. Yrittäjänpäivänä, 31. kerran. Kirjoituskilpailuna vuonna 1985 alkanut kilpailu on uudistunut ja kehittynyt vuosikymmenien varrella. Nyt mukaan saavat tulla kaikki perusasteen oppilaat esi- ja alkuopetusta myöden. Kirjoitussarjoista on luovuttu ja uudet sarjat on rakennettu ikä- tai oppilaitosasteittain. Kaikki toisen asteen opiskelijat kisaavat nyt samassa sarjassa. Uudistuksessa on haluttu huomioida syksyllä 2016 voimaanastuvat opetussuunnitelmat.
     
Edelleen kirjoittaminen kuuluu Yritys Hyvän toteuttamisvalikkoon. Kirjoittamisen tapaa ei ole rajattu. Näin perinteisten esseevaihtoehtojen rinnalle nousee monenlaiset tekstintuottamisen tavat. Keskeistä uudistuksessa on, että lapset ja nuoret itse päättävät tavan, miten yrittäjyyttä tulkitsevat ja ilmentävät. Työt voidaan tehdä yksin, pareittain tai ryhmässä. Uudistumisen myötä katosi myös vihkomuotoinen oppilasaineisto. Tehtävät ja aineisto löytyvät sähköisessä muodossa.

Ensimmäisiä kilpailutöitä on jo tullut, nyt myös esiopetuksesta. Tervetuloa mukaan kaikki perus- ja toisella asteella opiskelevat lapset ja nuoret sekä opettajat! 


Teksti: Tiina Rytkölä, erityisasiantuntija Kehittämiskeskus Opinkirjo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti