tiistai 26. toukokuuta 2015

MIELIKUVITUS, MOTIVAATIO JA MOKAILU – Yritys Hyvä 2015 -palkintojenjakotilaisuuteen osallistuneiden vinkit menestyvään yrittäjyyteen



 Perjantaina 22.5.2015 Messukeskuksessa juhlittiin Yritys Hyvä 2015 -kilpailun voittajia. Kunnioitettavaan kolmenkymmenen vuoden ikään ehtinyt kilpailu keräsi tänä vuonna noin 15 000 yrittäjyyttä pohtinutta osallistujaa. Allekirjoittaneelle kyseinen tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan. Pääkoppa täyttyi kahdenlaisista mietteistä: ensinnäkin, miten mahtavia yrittäjyyteen liittyviä tuotoksia lapset ja nuoret ovat saaneet aikaan! Ja toiseksi, miksen minä ole osallistunut tällaiseen kilpailuun?

Kuohujuomien kilistelyn jälkeen tilaisuuden avasi Yksityisyrittäjäin Säätiöstä Kauppaneuvos Pentti Kivinen. Hän painotti motivaation merkitystä yrittäjälle; motivoituneena ihmisellä on käytössään äärettömät voimavarat. Kivinen kuitenkin huomautti, että vaikka kehitystä yrittämisen saralla on tapahtunut verrattaessa nykytilannetta esimerkiksi 70-lukuun, kansainvälisesti olemme silti huono yrittäjämaa. Parannusehdotuksena alakoulun sarjan 1 palkitut kuudesluokkalaiset Ava Dunn, Matilda Härkönen, Katri Kantola, Miisa Mäkelä ja Milla Pesonen esittivät avoimuutta ja yhteistyötä yli oppiainerajojen: ”Yrittämisestä ja yrittäjyydestä pitäisi kouluissa kertoa enemmän, kaikissa oppiaineissa.”

Samoilla linjoilla oli Siilinjärveläisen Ahmon koulun opiskelijoiden työryhmä Lasten hyväksi Oy. ”Suomessa yrittäminen on aliarvostettua. Tuntuu, että täällä arvostetaan vain yleisiä ammatteja.”

Yrittäjyyden arvostuksen puutteesta huolimatta sekä 1. sarjan palkitut että Lasten hyväksi Oy -työryhmäläiset voisivat hyvinkin nähdä itsensä yrittäjinä. Voittajat kertoivat kilpailun avulla ymmärtäneensä paremmin, mitä yrittäminen oikeastaan on. Pelottavaksi asiaksi yrittäjyydessä koetaan epäonnistumisen riski. ”Sen takia täytyy olla varasuunnitelma. Jos korpeen pistää teknokaupan, niin eihän se menesty. Sen takia pitääkin miettiä tarkkaan, ennen kuin ryhtyy yrittäjäksi”, nuoret pohtivat.

Yrittäjyyden arvostuksen lisäämisen lisäksi yhteiskunnassa pitäisi nuorten mielestä korostaa enemmän omaperäisyyttä, mielikuvitusta ja luovuutta. Lasten hyväksi Oy -työryhmä kertoi kilpailutyön tekemiseen kuluneen puoli vuotta, jona aikana ”mokaaminen oli ankarasti sallittu”. Virheistä oppimisen hyötyjä korostivat myös tilaisuuden puhujat kirjailija Terhi Rannela ja Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun sekä EU:n nuorten tiedekilpailun vuoden 2013 voittaja Perttu Pölönen: virheet ja mokat ovat itse asiassa hyvä juttu, sillä ne auttavat kehittymään.

Itsekin aikoinaan Yritys Hyvä -kilpailuun osallistunut Rannela kertoi suhtautumisensa epäonnistumisiin muuttuneen; uran alussa kustantamolta saatuja romaanikäsikirjoitusten hylkäyskirjeitä osaa nyt jo arvostaa. Niiden avulla hän on oppinut sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä, jota tarvitsee niin kirjailija kuin yrittäjä. Kuten Ahmon koulun opiskelijoiden korostama luovuus, myös epäonnistuminen on taito, jota voi harjoittaa. ”Epäonnistumista hävetään. Jos minä saisin päättää, pettymyksien sietokyvyn kehittämisestä tulisi kouluihin uusi oppiaine”, napauttaa Rannela.

Vaikka uutta oppiainetta ei ainakaan lähitulevaisuudessa ole näkyvissä, on Yritys Hyvä -kilpailuun tulossa uudistuksia.  Kilpailu laajenee koskemaan koko peruskoulua, ja myös osallistumisen tavat monipuolistuvat. Tulevana äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana koen kilpailun olevan mainiosti sovitettavissa paitsi omaan opetettavaan aineeseen, mutta myös muihin oppiaineisiin. Kilpailu tarjoaa helpon lähestymistavan oppiaineiden integraatioon, aivan kuten palkitut kuudesluokkalaiset toivoivat. Avainasemassa ovat opettajat; oma innostuminen ja kyky innostaa oppilaita ovat jokaisen opettajan kansalaistaitoja. Kilpailuun osallistumista pohtiville (niin opettajille kuin oppilaille) sarjan 1 voittajien ei tarvitse kauaa vastausta miettiä: ”Miksi ei? Aina kannattaa yrittää.”


Aineenopettajakoulutuksen soveltavan harjoittelu,
Sanna-Riikka Takala


Yritys Hyvä 2015 kilpailussa palkitut löytyvät osoitteesta  


Kruununhaan yläasteen bändi esiintymässä

Siilinjärveläisen Ahmon koulun voittajaryhmä esittelemässä Lasten Hyväksi Oy -ryhmätyötänsä.

Voittajat palkittiin rahastipendein. 6.luokkalaisten sarjan voittajaa Katri Kantolaa palkitsemassa Minna Riikka Järvinen Opinkirjosta ja kirjailija Terhi Rannela.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti