maanantai 22. toukokuuta 2017

SUHO ja Opinkirjo - Yhteistyöllä voimaa tulevaanSuomen harjoittelukouluilla ja Kehittämiskeskus Opinkirjolla on paljon yhteistä! Molempien tavoitteena on tuottaa laadukasta ja mielekästä oppimista Suomen kouluihin. 
Suomen harjoittelukoulujen opettajien yhdistys - tuttavallisemmin SUHO ry on jo kauan toiminut Opinkirjon (sitä ennen Koulun Kerhokeskuksen) hallituksen jäsenenä. Monelle suholaiselle Opinkirjo on edelleen hymypoikayhdistys! Toisaalta entisellä nimellä on myös yhden tärkeän yhteistoimintamuodon selitys: kerhotoiminta. Kerhotoiminta on tullut usein avuksi siinä missä koulun määrärahat tai resurssit ovat olleet rajalliset. Monet pikkukoululaiset ja vähän isommatkin oppilaat muistelevat lämmöllä koulupäivän jälkeisiä kerhotuokioita.
SUHOn toiminta Opinkirjon hallituksen jäsenenä on tärkeä. Tiedon kulku nopeutuu tätä kautta koko Suomen harjoittelukouluverkostoon! Myös Opinkirjon toiminnanjohtaja Minna Riikka Järvinen on usein osallistunut SUHOn hallituksen kokouksiin ja esitellyt toimintaa. Ajantasainen tieto on ollut jaettavissa SUHOn hallituksen jäsenten kautta koko harjoittelukouluverkostoon ja opettajankoulutukseen. 
Kehittämiskeskus Opinkirjo on ollut myös aktiivinen. Jokakesäiset SUHOn täydennyskoulutuspäivät ovat olleet hyvä areena kertoa uusista tuulista harjoittelukoulujen opettajille. 
Täydennyskoulutuksessa Opinkirjon osuus on ollut suosittua ja tarpeellista, tarjolla on ollut ison kassin sisällä monta vinkkiä ja kirjallisuutta omaan opetukseen. Kassin sisältöä on ammennettu lukuvuoden aikana moneen kertaan sekä välitetty tuleville opettajille.
Yritys Hyvä! on yrittäjyyshenkinen kilpailu, mihin harjoittelukoulujen oppilaat ovat osallistuneet. Vaikka mainetta ja mammonaa ei ole ehkä herunut, niin yrittämisen ja erehtymisen mahdollisuus on ollut arvokas kokemus. 
Myös tulevat opettajat ovat saaneet tietoa Opinkirjon toiminnasta. Opinkirjon aluekoordinaattori on esitellyt toimintaa ja jakanut runsaasti materiaalia luokan- ja aineenopettajaksi opiskeleville. Vaikka esitys on ollut luentomuotoista, niin tiedon määrä ja erilaisten materiaalien runsaus ovat yllättäneet opiskelijat. Monet tulevat opettajat ovat saaneet ensikokemuksensa Opinkirjon toiminnasta heti opettajaopintojen alussa.
Tulevaisuuteen katsomme yhdessä!  Yks, kaks toimimaan! -materiaali on valmistunut juuri sopivasti uuden opetussuunnitelman kanssa. Yks kaks toimimaan – materiaalissa on otettu huomioon myös uuden opetussuunnitelma myötä uusi oppiaine alaluokille: yhteiskuntaoppi. Yksin ei siis tarvitse jäädä ihmettelemään tulevaisuuden uusien elämänhallintataitojen kanssa!
Opinkirjo on edelleen toimintansa ytimessä ja tukee vahvasti koulujen kerhotoimintaa. Kerhotoiminnan tueksi on helppo ladata materiaalia ja sitä voi muokata omanlaisekseen. Kannattaa tutustua erilaisiin materiaaleihin, pohtia ja miettiä, miten käyttää sitä. Opinkirjo on ajan hengessä, materiaalin esittäminen onnistuu erilaisissa ympäristöissä, joko perinteisesti tietokoneelta tai tabletilta.
Yhdessä tulevaan! Se kuvastanee sekä SUHOa että Opinkirjoa. Ikä tuo kokemusta ja varmuutta: suuri yhteisö monenlaista väkeä. Kaikkia meitä yhdistää innokas asenne uuden oppimiseen ja orientaatio tulevaisuuteen.

SUHO ry:n puolesta onnittelut 70-vuotiaalle Kehittämiskeskus Opinkirjolle!

Ritva Aarras-Saari ja Anu Waltari-Grundström
Kirjoittajat:
Ritva Aarras-Saari on Suomen Harjoittelukoulujen Opettajat SUHO ry:n hallituksen puheenjohtaja a Anu Waltari-Grundström SUHO ry:n sihteeri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti