keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Nuorten Parlamentti -kerho Oukulla on jo perinne


Ounasvaaran yläaste Rovaniemellä on osallistunut Nuorten Parlamentin toimintaan ikimuistoisista ajoista alkaen. "Emme ole nähneet syytä, miksei Ounasvaaran peruskoulu jatkaisi perinteitä, koska Nuorten Parlamentti on hyvä tapa tarjota tietoa ja toimintaa yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille oppilaille", kertoo historian ja yhteiskuntaopin lehtori Jussi Kämäräinen Ounasvaaran peruskoulusta.

Ei se määrä vaan laatu

Kerho kiinnostaa Ounasvaaran peruskoulun 9.-luokkalaisia. Kerhoa mainostetaan etukäteen kaikille 9. luokille yhteiskuntaopin opetuksen yhteydessä ja vapaaehtoiset ilmoittautuvat mukaan. Osallistujat ovat jollakin tasolla kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista tai ainakin mahdollisuudesta päästä käymään eduskunnassa. Perinteisesti osallistujamäärät ovat olleet aika vähäiset  noin 10 oppilasta keskimäärin, mutta tämä ei haittaa kerhon toimintaa vaan tekee toiminnasta entistä osallistavampaa.

Nuorten Parlamentti -kerho tuo yhteistyökumppanit lähelle

Kerho kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Jokaiselle kerralle sovitaan edellisellä kerralla jokin aihe, johon oppilaat perehtyvät omatoimisesti etukäteen. Toimintaan kuuluu myös vierailu Rovaniemen kaupunginvaltuuston istunnossa, Lapin kansanedustajien vierailun järjestäminen koulullamme ja eduskuntavierailun valmistelu Helsinkiin keväällä tehtävään Nuorten Parlamenttiin. 

Eduskuntavierailulle Helsinkiin

Ounasvaaran peruskoululla on jo pitkät perinteet osallistumisesta Nuorten Parlamentti toimintaan. "Koulu on saanut olla ainoa osallistuja Rovaniemeltä ja ainoita osallistujia melkeinpä koko Lapista. Meiltä on yleensä päässyt kaksi oppilasta Helsinkiin", summaa Jussi Kämäräinen. Ohjaavana opettajana toimii tänä vuonna koulun toinen historian ja yhteiskuntaopin lehtori, vararehtori Mikko Holma. Hän luotsaa oppilaat vierailulle eduskuntaan.

Eduskuntavierailu on merkityksellinen tapahtuma. Nuoret tapaavat muita ikäisiään, jotka ovat toimineet eri puolilla Suomea koulujen parlamenttikerhoissa. Kokemus on ainutlaatuinen. Mukana on myös nuori, jonka roolina on olla toimittajaoppilas. Hän seuraa, kirjoittaa jutun ja ottaa valokuvia Helsingin matkalta. Juttu on julkaistu vuosittain Rovaniemellä sanomalehti Lapin Kansassa.

Tiina Hernesniemi 
Kirjoittaja on Kehittämiskeskus Opinkirjon Lapin läänin aluekoordinaattori. 

Nuorten parlamentti toteutetaan eduskunnan ja Kehittämiskeskus Opinkirjon yhteistyönä. Seuraava istunto järjestetään perjantaina 15.4.2016, jonka viimeinen ilmottautumispäivä on 31.10.2015.

Nuorten parlamentin istunto 2010.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti