tiistai 17. helmikuuta 2015

Vaihtelua koulupäivään

Kellot soivat tunnin alkamisen merkiksi, mutta tänään ei mentykään sinne jokaviikkoiselle kemian tunnille vaan äikänluokkaan, jossa meitä odottaa vastassa tunnettu kirjailija Terhi Rannela. Meillä on edessämme kaksi tuntia kestävä Tekstin siivet -työpaja, jonka tarkoitus on innostaa meitä kirjoittamaan ja lisäksi valmistaa meitä tulevaa Yritys Hyvä 2015 -kilpailua varten.

Työpajan Rannela aloitti esittelemällä itsensä ja kertomalla hieman tuosta edellä mainitusta kilpailusta. Sen jälkeen hän kertoi meille yleisesti yrittäjyydestä ja omista kokemuksistaan yrittäjänä. Listasimme yhdessä taululle sanoja, jotka liittyvät yrittäjänä olemiseen, kuten luonteenpiirteitä sekä ammattiin liittyviä etuja ja vaikeuksia. Siitä kehkeytyikin meidän ensimmäinen tehtävämme: valitse yksi sana ja kirjoita mitä ikinä se tuokaan sinulle mieleen. Hetken pohdinnan jälkeen alkoivat kynät sauhuta, ja noin vain syntyi kymmenessä minuutissa kolmisenkymmentä erilaista tekstinpätkää. Oli upeaa huomata, kuinka hyvin sai ideoita virtaamaan noinkin lyhyessä ajassa. 

Kirjoitystyöpaja Mäntysalon koulussa Klaukkalassa.

Seuraavaksi kaikille jaettiin uudet tyhjät paperit ja ne revittiin viiteen osaan. Jokaiselle palalle tuli kirjoittaa yksi oma vahvuus, esimerkiksi taito tai luonteenpiirre. Sen jälkeen muodostettiin pienet ryhmät, ja ryhmänjäsenten vahvuuksia hyödyntäen piti keksiä joku uusi yritysmahdollisuus. Yritykselle piti keksiä toimintaidean lisäksi sopiva nimi ja osuva mainoslause. Kun kaikki olivat valmiita, jokainen ryhmä esitteli oman tuotoksensa. Vaikka ryhmiä oli useampia, olivat kaikki yritykset silti hyvin erilaisia. Tähän liittyi osittain myös viimeinen tehtävämme. Viimeisen parinkymmenen minuutin ajan jokainen aloitti omaa yritystarinaansa, joko hyödyntäen äskeistä keksittyä yritystä, tai sitten jotain aivan omaa. Tästä saattoi myös tulla hyvä pohja ja mahdollinen alku kirjoituskilpailua varten.

Kokonaisuudessaan työpaja ja sen kulku oli todella hyvin suunniteltu, tehtäviä ei ollut liikaa eikä koko kaksituntinen ollut pelkkää kirjoittamista, vaan siellä myös keskusteltiin ja työskenneltiin ryhmissä.  Ilmapiiri oli rauhallinen ja rento. Rannela oli todella innostava sekä kannusti ja kehui meitä paljon. Itse pidin eniten ensimmäisestä tehtävästä, koska oli mielenkiintoista kirjoittaa mitä vain mieleen sattui juolahtamaan ja katsoa millainen lopputulos siitä syntyi. Kirjoittaminen on aina ollut mielestäni hauskaa, ja tämä työpaja ehdottomasti vain innosti minua vielä enemmän ja muistutti, kuinka paljon siitä pidinkään. Lisäksi siitä tulee todella hyvä mieli, kun kuulee omasta tekeleestään hyvää sanottavaa. Varsinkin, kun kyseessä on joku kyseisen alan ammattilainen, ja olen itse lukenut Terhi Rannelan kirjoja ja pidän niistä paljon.

Eli siis kokonaisuudessaan Tekstin siivet -työpaja oli erittäin positiivinen kokemus, ja tällaisia mahdollisuuksia ja luovaa kirjoittamista pitäisi kouluilla mielestäni olla ehdottomasti lisää.
  
Teksti: Jenni Häkkinen, 15
Mäntysalon koulu, Klaukkala
Kuva: Annika Jokinen

Yritys Hyvä on vuodesta 1985 käynnissä ollut valtakunnallinen kilpailu, joka on suunnattu peruskoulun 6.luokkalaisille, 7.-9.luokkalaisille sekä toisen asteen opiskelijoille. Kilpailun tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria yrittämään. Osallistua voi joko omalla kirjoituksella tai ryhmässä tuotetulla projektilla. Kilpailun 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettiin tammikussa 2015 viisi luovan kirjoittamisen työpajaa eri puolilla Suomea. Koulut saivat tehdä hakemuksen maksuttomiin työpajoihin syksyllä 2014. Työpajoja ohjasi nuorten kirjailija Terhi Rannela ja ne toteutettiin yhteistyössä Nuoren Voiman Liiton kanssa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti