keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Pelipäivä innosti oppilaita vaikuttamaan

Salon Moision koulussa tutustuttiin kansallisen pelipäivän innoittamana Act Now! –peliin perjantaina 14.11.2014.

Act Now! –peli kannustaa yhteiskunnalliseen keskusteluun oppitunneilla ja kerhoissa. Lautapeli on helposti muunneltavissa oppitunnin teemaan tai eri oppiaineiden väliseen yhteistyöhön.

Pelissä valitaan teema yhteiskunnallisista aiheista pelaajien kesken. Kortit ohjaavat ongelman määrittelemiseen ja ratkaisuvaihtoehtoihin. Pelaajat rajaavat ongelman ja tarkastelevat sitä haluamastaan näkökulmasta. Ratkaisuissa voidaan hyödyntää vaikuttamiskanavia, joita korteissa on median, kansalaisyhteiskunnan, kansalaisten turvallisuuden ja lakien alueilta.

”Hienointa pelissä on poliittisen keskustelun harjoittelu. Osa oppilaista etsii aloitteellisesti tietoa puolueiden verkkosivuilta” sanoo yhteiskuntaopin opettaja Henna Kvist.

9.-luokan oppilaiden valitsemat vaikuttamisteemat liittyivät kuntien säästötoimenpiteisiin, tasa-arvoon,  paikallisen urheilukentän kunnostamiseen sekä työttömyyteen. ”Peli on kiinnostava, kun joutuu miettimään, mitä mieltä kustakin asiasta itse on. Pelin yhteydessä oppii myös luontevasti käyttämään iPadejä. Kiistoja ryhmällämme ei ole tullut, kun kaikki ovat kannattaneet valitsemaamme aihetta” kertoo oppilas Anniina Ruuskanen.

Pelisession lopussa etsitään ryhmän yhteistä konsensusta aiheista. Oman teemaan puolesta kampanjoidaan ja pidetään palopuheita. Oppilaat puolustavat ryhmänsä aihetta ja löytävät järkeviä argumentaatioita. Päivä huipentuu äänestykseen, jossa päivän tärkeimmäksi teemaksi nousee työttömyyden ehkäisy.

Maksuton Act Now! –peli on tuotettu pohjoismaisessa yhteistyössä monivuotisessa hankkeessa. Pelin tuottamisen on mahdollistanut Kulturkontakt Nord ja Kehittämiskeskus Opinkirjo.
Teksti ja kuvat: Riikka Kuusisto-Kajander
Kirjoittaja työskentelee Kehittämiskeskus Opinkirjossa erityissuunnittelijana


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti