perjantai 24. marraskuuta 2017

Opinkirjon PopUp-iltapäivä Espoon Kalajärven koulussa

Kehittämiskeskus Opinkirjo viettää tänä vuonna 70-vuotissyntymäpäiviään, ja juhlavuoden kunniaksi järjestö päätti piipahtaa Espoon Kalajärven koulussa esittelemässä monipuolista toimintaansa työpajojen muodossa. 17. marraskuuta koulun ysiluokkalaiset viettivät siis hieman tavallisesta poikkeavan perjantai-iltapäivän, kun ohjelmassa oli perinteisten oppiaineiden sijaan videon kuvaamista, sorbetin sekoittamista, yrittäjyyden esittelyä ja vaikuttamiseen innostumista.

Videopajassa kuvattiin lyhyitä videoita hyvistä teoista erilaisten teemaan liittyvien sanojen pohjalta. Oppilaat levittäytyivät eri puolille koulua näyttelemään, kuvaamaan, jopa vierailemaan yllättäen naapuripajassa. Kaiken taustalla oli Hymy-veistokseen liittyvät periaatteet, jotka edistävät sosiaalisia taitoja - sellaisia kuin reiluutta, ystävällisyyttä ja hyvää kaveruutta. Lyhyessä ajassa oppilaat ehtivät luoda monenlaisia erilaisia tulkintoja näistä periaatteista.

Hymypajassa videot tehtiin arvotuista aiheista improamalla


Tutki-Kokeile-Kehitä-pajassa vuonna 2016 kilpailussa palkitut Emma ja Ella opettivat osallistujille sorbetin valmistusta kuivajään avulla - eivätkä vain opettaneet, vaan oppilaat saivat tehdä sorbettia itse alusta saakka. Luokkahuoneen täytti mangon tuoksu, ja kuivajää höyrysi näyttävästi sorbettikulhoista. Osallistujat kävelivät pajasta kylläisinä ja yhtä kokemusta rikkaampina - ei ole ihan arkipäivää, että pääsee kokkaamaan kuivajään avulla!

Yrittäjyyspajaa piti Yritys Hyvä -kilpailussa keväällä 2017 yhtenä parhaista palkitun Lafkan Aatu ja Jari. He näyttivät voitokkaan, yrittäjyyden vaaroista kertovan trailerinsa ja herättivät keskustelua yrittäjyydestä. Osallistujat pääsivät pohtimaan mielikuviaan yrittäjyydestä ja sitä, miten viihdealalla yrittäjänä toimivan Aatun omakohtainen tarina vaikutti näihin mielikuviin. Viesti oli selvästi se, että vaikka monille yrittäjyys tuntuu etäiseltä, voi se olla myös nuorten juttu.

VaikuttamisMix-paja antoi osallistujille mahdollisuuden suunnitella, mihin asiaan he haluaisivat arjessaan vaikuttaa ja miten he sen tekisivät. Ideoita riitti yökoulusta liikenneturvallisuuden parantamiseen. Pajaa oli mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Espoon nuorisovaltuuston jäsen Kalajärven koulun oppilas Aida. Hän myös kertoi nuorisovaltuuston toiminnasta ja vaikuttamisesta yleisesti. Paja todella innosti siihen, että me kaikki voimme vaikuttaa ympäristöömme. Siellä syntyneet ideat päätyivät myöhemmin myös koulun oppilaskunnan hallituksen tutustuttaviksi.

Vaikuttamispajassa työskenneltiin monipuolisin menetelmin


Opinkirjon pajat olivat hauska yllätys marraskuisen kouluarjen keskellä. Tempaus muistutti siitä, mistä Opinkirjon toiminnassa pohjimmiltaan on kyse: lapsista ja nuorista. Se myös osoitti, miten erilaisia teemoja ja sisältöjä Opinkirjon tarjonnasta löytyykään!

Onnea, 70-vuotias Opinkirjo!

Matleena Kosonen
Kalajärven koulun oppilaanohjaaja
opinkirjolainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti