perjantai 6. joulukuuta 2013

Ihan tavallisia asioita 6.12.2013©mspikkukarhu

Valitsimme eilen Opinkirjossa arvovaltaisella joukolla Ihan tavallisia asioita –kampanjaan lähetettyjen videoiden kymmenen parasta. Oli hienoa seurata, kuinka koululaisten luomukset  saivat kokousedustajat hykertelemään. Koulumuistot taisivat olla kaikille mukavia ja lämpöisiä. Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä ja Turun normaalikoulun johtava rehtori Veli-Matti Hakanenkin kihertelivät katsoessaan.

PISA-tuloksista kiehuvan keskustelun keskellä videot saavat pohtimaan suomalaista koulua, sen vahvuuksia ja joskus kovaa arkea. Videoista välittyvät nykytilanteen uhkat, opettajien lomautukset ja säästöt., Koululaiset kokevat ne kipeinä ihollaan. Ei todellakaan ole hauska juttu, että opettaja puuttuu. Olisipa edes sijainen!

Selväksi käy myös, että koulu on seiniään ja niiden sisällä ahertavia opettajia ja oppilaita monitahoisempi asia. Koulu rakentuu kaikista niistä ihmissuhteista, jotka auttavat oppilasta oppimaan ja kasvamaan. Isät, äidit, vaarit, mummot! Mitä useampi on tarjoamassa tukeaan, sen parempi. Kuinka koskettava onkaan Lavian keskuskoulun dokumentti Hyvä päivä http://kelaamo.fi/fi/Edu/Elokuvat/Elokuvat/?video=2513

Vaikka Aasian maat kiilasivat PISA:ssa kärkeen, asiantuntijat ovat kiirehtineet toteamaan, että aasialaiseen suuntaan suomalaista koulua ei viedä. Koululaisista ei haluta oppimisrobotteja, jotka pakertavat pitkää päivää. Vaikka oppiakseen täytyy olla työteliäs, yhtä tärkeää on muu kasvu ja kehitys, myös ihmisenä.

Luovuutta, mukaanottoa, oppimisen ja yhdessä olemisen iloa ja hyvyyttä, sitä suomalainen koulu tarvitsee. Tuntemattomaan tulevaan voi varustautua vain oppimaan oppimisen taidoilla ja avoimella mielellä, joka ei säikähdä vaikeuksiakaan. Rehti, reipas ja rehellinen, koulujemme arvoilmaston sanoja jo kuusikymmentä vuotta.
Koiviston koulun videon Ongelma myötä toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää!


Minna Riikka Järvinen, toiminnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti