perjantai 7. maaliskuuta 2014

Hymypoika kunnioittaa myös luontoa!

Suomalaisten luontosuhde on perinteisesti ollut syvä ja vahva. Suhde on kuitenkin säröillyt luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella. Ympäristö viestittää meille yhä tuntuvammin ja näkyvämmin, että arvostaminen, hyvä käytös ja ystävyys tulee todellakin näkyä myös luontosuhteessamme.

Lukuisilta ihmisiltä vielä toistaiseksi "roskat vain putoavat käsistä". Koulujen roskaiset ympäristöt viestittävät, että koulut eivät ole onnistuneet ympäristökasvatuksessaan. Matematiikka, kielet ja muut ovat tärkeämpiä kuin ympäristön kunnioitus? Vai ovatko edelleen, jos luontomme tuhoutuu?

Roska päivässä -liike (www.roskapaivassa.net) opettaa luontokunnioitusta konkreettisesti. Keräämme päivittäin ainakin yhden roskan, kutsumme ainakin yhden ihmisen mukaan. Lopetamme oman roskaamisemme.

Mukana on 2–92-vuotiaita ihmisiä, kaikkialta Suomesta ja kaikilta mantereilta. "Roska päivässä -liike on suomalainen teko. On puhtaasti fiksua vastaanottaa Roskaliikkeen haaste", sanoo presidentti Niinistö.

Lukuisat koululaiset ovat mukana Roskaliikkeessä. Toivoisin, että heidän hyvää käytöstään luontoa ja lähiympäristöä kohtaan arvostettaisiin myös silloin, kun jaetaan Hymyveistoksia.

"Roskaliike on pieni askel ihmiselle, mutta suuri askel ihmiskunnalle", kuten 11-vuotias Lotta asian ilmaisi. Ympäristötutkija Jari Lyytimäen mukaan Roskaliike on systeemiälykäs liike: päivittäinen teko luonnon hyväksi johtaa muihinkin tekoihin.

Tuula-Maria Ahonen on toimittaja ja Roska päivässä -liikkeen perustaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti