perjantai 24. elokuuta 2018

Yrityskilpailut opettavat paineensietokykyä ja puskevat hiomaan yritysideoita

Minut valittiin yhdessä kahden koulukaverini kanssa edustamaan Suomea Genius Olympiad -kilpailussa Yhdysvalloissa. Yrityksemme Bugman’s Best voitti pääpalkinnon business-sarjassa itse kasvatetuista kotisirkoista valmistetuilla välipalapatukoilla. Erittäin hauskan kahdeksan päivän lisäksi (kukapa ei haluaisi viettää kesälomaansa New Yorkissa?) kilpailumatka osoittautui myös erittäin hyödylliseksi ja opettavaiseksi kokemukseksi.

Genius Olympiadin lisäksi meillä on kokemusta myös monista muista yrityskilpailuista. Kilpailuihin lähdemme aina innoissamme, koska olemme oppineet jokaisesta kokemuksesta ja saaneet useita hyviä ystäviä ja kontakteja yritysmaailmaan. Niin ikään usko siihen, että hyötyä tulee, vaikka emme voittaisikaan, hillitsee stressitason nousua epämiellyttäviin lukemiin.

Erilaiset yrityskilpailut motivoivat (sekä pakottavat) panostamaan perustavanlaatuisin tehtäviin, kuten yritysesittelyiden ja hissipuheiden muovaamiseen niin lähelle täydellisyyttä kuin suinkin mahdollista. Itse en ole luonnostani ylitsepursuavan ahkera, mutta voitontahto on koko yrityksellämme erittäin vahva. Tästä syystä kilpailut ovat motivaattoreina vertaansa vailla. New Yorkia varten hioimme yritysesittelyämme otsa hiessä, kun taas Serbiassa (Nuori Yrittäjyys -kilpailun voittoa seurannut Euroopanmestaruus-kilpailu, jossa saavutimme kolmannen sijan) tuskailimme erinäisten raporttien parissa viimeiseen asti. Yllämainitut kilpailut ovat sittemmin osoittautuneet hyödyllisiksi enemmän kuin kerran, emmekä olisi ikinä tehneet esittelyistä yhtä hyviä ilman kilpailun tuomaa painetta.


On niin ikään parempi, että start up -yrityksen epäkohdat tuodaan esille kilpailuissa kuin yritysmaailmassa. Olemme saaneet kymmeniltä tuomareilta rakentavaa kritiikkiä ja runsaasti haastavia kysymyksiä. Jälkimmäinen opettaa myös paineensietokykyä. Tuomareilta ja kilpakumppaneilta olemme saaneet myös hyviä ideoita tulevaisuuteen liittyen. Yrityskilpailuissa tärkeää on kuitenkin myös positiivinen palaute. Tuntuu hyvältä saada varmuus siitä, että joku yrityksen ulkopuolinenkin uskoo siihen, mitä olemme tekemässä. Siksi rohkaisemmekin kaikkia ensiaskeleitaan ottavia start up -yrityksiä kokeilemaan onneaan ja testaamaan kykyjään.

Teksti: Aaron Uussaari

Kirjoittaja toimii tuotekehityspäällikkönä Bugman's Best -yrityksessä, joka palkittiin Opinkirjon Yritys Hyvä -kilpailussa toukokuussa 2018. Yritys Hyvä -kilpailumenestyksen myötä liikekumppanit Aaron Uussaari, Toivo Hursti ja Matias Järvinen valittiin edustamaan Suomea kesällä 2018 New Yorkissa järjestettyyn kansainväliseen GENIUS Olympiad -kilpailuun. Kolmikko voitti liikeideallaan ja sen myyvällä pitchaus-puheella lukiolaisille suunnatun kovatasoisen kilpailun business-sarjan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti