tiistai 16. helmikuuta 2016

Opeopiskelijan sukellus Opinkirjoon



Loppuvuodesta 2015 oli aika etsiä harjoittelupaikka opettajan pedagogisiin opintoihin kuuluvaa soveltavaa harjoittelua varten. Minä päätin hakeutua Kehittämiskeskus Opinkirjoon. Ajatus Opinkirjosta harjoittelupaikkana ei rehellisyyden nimissä ollut pitkän harkinnan tai perusteellisen selvitystyön tulos. Päällimmäisenä mielessäni taisinkin yksinkertaisesti olla toive järjestömaailmaan tutustumisesta. Näin harjoittelun lopuksi voin todeta, että joskus tulee onneksi sattumaltakin tehneeksi hyviä päätöksiä.

Eräänä tammikuisena torstaina seisoin Opinkirjon toimiston kiinnijäätyneen alaoven takana, valmiina ensimmäiseen harjoittelupäivään. Apu, eli harjoittelun ohjaaja Tiina Karhuvirta ei onneksi ollut kaukana ja harjoittelu pääsi alkamaan. Olimme sopineet, että osallistun jollakin tavalla ainakin Nuorten parlamentin toiminnan järjestämiseen sekä Educa-messuille. Muutaman viikon aikana ehdinkin olla mukana paitsi Nuorten parlamentissa myös monessa muussa. Myös alaoven avaaminen alkoi muutaman yrityksen jälkeen sujua jo melko mallikkaasti.

Reilun kaksiviikkoisen aikana sain mahdollisuuden tutustua opinkirjolaisiin sekä heidän työhönsä. Pääsin osallistumaan viikkokokouksiin, erityisasiantuntijoiden suunnittelukokoukseen sekä ohjaajani mukana tapaamisiin erilaisten yhteistyötahojen kanssa. Koin, että myös minun mielipiteestäni oltiin aina kiinnostuneita, kun sellaisen vain osasin tai halusin ilmaista.

Harjoitteluun kuului toki palaveeraamisen lisäksi paljon muutakin. Nuorten parlamentin toiminnan osalta tutustuin aikaisempien vuosien arviointikyselyjen vastauksiin, laadin niiden pohjalta yhteenvedon sekä pohdin tämän vuoden toiminnasta teetettävää arviointia. Pääsin myös avustamaan Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailutöiden arvioinnissa, mikä on varmasti opettajan ammattiakin ajatellen arvokasta kokemusta. Ja miten mahtavia töitä nuoret olivatkaan tehneet! Pääsin myös käymään läpi sekä kommentoimaan Oma Oppilaskunta -sivustolle tulevan materiaalin suomennosta. Niin ja tietysti kirjoittamaan tätä blogikirjoitusta. Melko monipuolinen harjoittelu siis, juuri kuten olin toivonut.

Harjoittelukokemus huipentui tammikuun lopussa järjestetyillä Educa-messuilla, joiden aikana pääsin opinkirjolaisten kanssa esittelemään järjestön toimintaa messuvieraille. Messuihin valmistautuminen alkoi toki jo aikaisemmin Opinkirjon toimintaan ja materiaaleihin perehtymisellä.  Messuilu oli mielestäni aidosti hauskaa. Moni messuvieras oli etsimässä uusia ideoita omaan työhönsä, ja Opinkirjon materiaaleista tuntuikin löytyvän monelle mielenkiintoista ja mieleistä kotiinviemistä.

Omalla kohdallani harjoittelu täytti hyvin sille etukäteen asettamani tavoitteen: sain mahdollisuuden tutustua itselleni uuden kasvatusalan toimijan arkeen. Muutaman viikon kestäneen harjoittelun aikana näin toki vain pienen vilauksen siitä kaikesta, mitä Opinkirjossa tehdään. Harjoittelu kuitenkin avasi silmiäni entisestään sen suhteen, miten monenlaisia töitä opettajataustalla on mahdollista tehdä. Ken tietää, ehkäpä minäkin löydän paikkani jostain muualta kuin luokkahuoneesta.

Kiitos kaikille opinkirjolaisille antoisasta pulahduksesta teidän maailmaanne!

Teksti: Jenni Jussila

Kirjoittaja suoritti aineenopettajaopintoihinsa kuuluvan soveltavan harjoittelun Opinkirjossa alkuvuodesta 2016.



maanantai 1. helmikuuta 2016

Opettaja 2.0

Kun opsit meillä uudistuu
täytyy opettajan niiden mukana muuttuu
uudet haasteet avautuu
on aika tilanteen tasalle saapuu

Mä haluun olla hyvä mun työssäni
haluun että maailmaan jää siitä jälki
tahdon tehdä tästä paikan paremman
ja tahdon tehdä sen, kun mä opetan

Mä haluun kehittyy!
Ajan mukana pysyy!
Mä haluun kaikkeen pystyy!

Mutta miten mä itseäni kehitän?
Miten ykspistenollani ylitän?
Miten nuokkuvan luovuuteni viritän?
Mistä lisäaikaa päiviini löydän?

Oon kuitenkin vain pieni ihminen
ihan tuiki tavallinen kuolevainen
en tiedä, pystynkö enempään
joskus täytyy myös hengittää
Tää kaikki käy niin nopeesti
Mikä avuksi?

Ja sit mä kuulin Opinkirjosta,
sen materiaaleista,
sen inspiraatiosta,
ja mulle kerrottiin näin:

Sulle, tää on sulle
opettaja kakspistenollalle
Ilmaista, monipuolista,
vapaan muokkauskelpoista
Sulle, juuri sulle,
opettaja kakspistenollalle

Ja kun mä mietin niitä asioita,
mitä mä sain
mä tajusin ne oli juuri niitä,
mitä mä hain

Tää apu, nää ajatukset,
uudet oivallukset
Nää keinot, nää ideat,
nää innostavat suunnat

Ne muutti tilanteen
Ne käänsi katseen eteen

Ja nyt mun on paljon helpompi olla,
kun tiedän, että tää ykspistenolla
on matkalla uudelle tasolle, jolla
voin olla
Minä Kakspistenolla
ja opsteista voitolla

Ja mä kerron teille…

Sulle, tää on sulle
opettaja kakspistenollalle
Ilmaista, monipuolista,
tehty Opinkirjossa
Sulle, juuri sulle,
opettaja kakspistenollalle

Tiia Seeve


Tiia suoritti soveltavan opetusharjoittelun Opinkirjossa. Tämä räppi ensiesitettiin Educa-messuilla 2016.